INNOVATION AWARD EASTMAN

1.06.2017: Eastman maakt hydrogenatie duurzamer dankzij in Gent ontwikkelde katalysatorIn haar streven naar maximale duurzaamheid heeft Eastman Chemical Company in Gent een nieuwe katalysator ontwikkeld voor hydrogenatieprocessen. Daardoor wordt niet alleen de afvalstroom verminderd, het nieuwe proces is ook energie-efficiënter. De uitvinding is toepasbaar in andere productielocaties en versterkt zo de positie van de Gentse vestiging binnen de internationale Eastman-groep.  

In het verleden bracht het syntheseproces, waarbij een substraat met halogeen gehydrogeneerd wordt, een aanzienlijke zoutstroom met zich mee. “Met de nieuwe katalysator zijn we erin geslaagd om die afvalstroom te verminderen en bovendien kunnen alle nevenstromen nu gerecycleerd worden”, legt Kim Dumoleijn, R&D project leader bij Eastman uit.
Naast een vermindering van de afvalstroom, zorgt de katalysator ook voor een verlaging van de energiebehoefte. “Het nieuwe proces vindt plaats bij mildere condities, zodat ook energie bespaard wordt. Sustainability staat bij ons hoog op de agenda. Met dit project leveren we hier een belangrijke bijdrage aan.”

Twee patenten
De ontwikkeling van de nieuwe katalysator is een project dat volledig in Gent gerealiseerd werd. Op basis van een literatuurstudie werden kandidaat-katalysatoren in het labo gemodificeerd tot een selectiviteit van meer dan 99% bekomen werd. Vervolgens werd ook het ontwerp van de installatie door een eigen team aangepast, onder meer met een nieuwe opzuiveringsstap. Achttien maanden later was de nieuwe installatie operationeel.
De innovatie is overigens niet enkel relevant voor het proces in Gent. “De uitvinding is uitbreidbaar naar andere hydrogenaties”, zegt Kim Dumoleijn. “We hebben twee patenten, een voor de katalysator en een voor het aangepaste proces.” De nieuwe vinding versterkt de positie van de Gentse vestiging binnen de Eastman-groep omdat de hydrogenatie een belangrijk proces is in het productaanbod.

Op zoek naar een origineel hulpmiddel om de innovatiekracht in uw onderneming optimaal te laten renderen?
Ontdek de nieuwe reeks video’s van Les Zinnovants
!

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.