INNOVATION AWARD ACARUP

21.12.2016: Acar’Up bestrijdt huisstofmijten met hun eigen wapens

De uitwerking van een goed idee tot een ruim beschikbaar eindproduct is een uitdaging waarmee Acar’Up heel erg vertrouwd is. Deze jonge onderneming startte haar activiteiten op basis van een wetenschappelijke studie over huisstofmijten en bracht na uitgebreid onderzoek een efficiënt bestrijdingsmiddel op de markt dat u kan vinden bij een apotheek in uw buurt. 
 De ambitie van Acar’Up? Begrijpen op welke manier huisstofmijten, die steeds vaker voorkomen in onze slaapkamers en woningen, met elkaar communiceren. De doelstelling? Een efficiënte methode op punt stellen om deze minuscule insecten uit onze leefomgeving te verwijderen door hun communicatiegedrag te imiteren. Huisstofmijtallergie, een aandoening die vooral ademhalingsproblemen zoals astma veroorzaakt, is de vaakst voorkomende allergie bij kinderen en treft 1 op de 5 personen in Europa. 
   
“We zijn erin geslaagd om de feromonen of geurstoffen te identificeren waaraan de huisstofmijt gevoelig is”, zegt Pierre Buffet, medeoprichter van Acar’Up. “We hebben deze feromonen geanalyseerd en nagemaakt op basis van plantaardige extracten. Door hiervan een zeer precieze dosis te verstuiven op een gepatenteerd stuk textiel dat speciaal ontwikkeld werd om huisstofmijten te vangen, lokken we de beestjes in de val door hun eigen communicatiesysteem na te bootsen. Het volstaat vervolgens om na enkele uren dit textiel, een soort deken, in de wasmachine te stoppen en zo ongewenste gasten te elimineren.”

Naast deze oplossing voor de mens heeft Acar’Up recent ook een nieuwe innovatie ontwikkeld voor de behandeling van huisstofmijtallergie bij dieren. “Zowat 15% van de honden lijdt eveneens aan een vorm van huisstofmijtallergie, maar sommigen van die huisstofmijten behoren tot een andere soort dan diegenen waartegen we al een oplossing hadden gevonden”, legt Pierre Buffet uit. “We zijn daarom gestart met nieuw onderzoek en hebben zo de geurstoffen gevonden die een rol spelen bij hondenallergieën. Sinds kort kunnen we dan ook een nieuw product aanbieden, specifiek voor honden: ‘Acar’Up for dogs’."

Acar’Up heeft de bestaande aanpak, geïnspireerd op de biomimetica of de imitatie van biologische systemen die voorkomen in de natuur, dus via een nieuwe invalshoek benaderd en geperfectioneerd op basis van bijkomend onderzoek en de ontwikkeling van specifieke moleculen. Kortom, een mooie innovatie die bovendien heeft geleid tot een aanpassing aan het oorspronkelijke octrooi van Acar’Up.

Meer info: www.acarup.com

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.