INNOVATION AWARD GO2

4.05.2017: Go2M lanceert VOCBOX: meetinstrument voor vluchtige organische stoffen in verven en coatings
Het bedrijf Go2M lanceert een innovatief meetinstrument om op een snelle en eenvoudige manier het totale emissieniveau van vluchtige organische stoffen (VOS) te meten in bouw- en decoratiematerialen. Dit garandeert de consument veilige producten en een betere luchtkwaliteit. Go2M is een spin-off van CoRI (Coatings Research Institute), het onderzoekscentrum voor verven, lakken en vernissen in Waals-Brabant.

Het gaat om een instrument dat de vluchtige organische stoffen meet die worden uitgestoten door allerlei soorten verven, coatings en vernissen. Dankzij de verplaatsbare en gebruiksvriendelijke apparatuur van de VOCBOX is er geen labo met airconditioning meer vereist om deze meting uit te voeren”, zegt Carine Lefèvre, directrice van CoRi, een van de 22 erkende onderzoekscentra in Wallonië.

Grondstofleveranciers en producenten van verven, bouw- en decoratiematerialen zijn verplicht om de totale VOS-emissies van hun producten te meten voor ze op de markt kunnen worden gebracht. De materialen moeten daarbij voldoen aan een internationale standaard (ISO16000), maar dergelijke testen bij bevoegde laboratoria zijn in de R&D-fase vaak tijdrovend en erg duur.

Met de VOCBOX kunnen onderzoekslabo’s voortaan beschikken over een snel en predictief meetsysteem om VOS-emissies in kaart te brengen”, legt Carine Lefèvre uit. “Dit betekent in de eerste plaats tijdswinst, bijvoorbeeld omdat nieuwe samenstellingen van producten al in de onderzoeksfase bij de producent kunnen getest worden. Zo kunnen producten op een veilige manier sneller op de markt komen.

De VOCBOX bestaat uit een gekalibreerde detector, een ventilator voor een gecontroleerde luchtaanvoer en een vergaarbak waarin het te analyseren staal kan worden ondergebracht. De meegeleverde software, eveneens ontwikkeld bij CoRI, berekent vervolgens op korte tijd het totale VOS-emissieniveau.

Dit helpt zowel fabrikanten als leveranciers van grondstoffen om snel en accuraat de juiste keuzes te maken tijdens de productontwikkeling, maar het geeft hen ook meer mogelijkheden om producten te vergelijken en creatief op zoek te gaan naar nieuwe productsamenstellingen”, zegt Carine Lefèvre.    

Door in een vroegtijdige fase al de VOS-emissies van nieuwe verven of lakken te meten, is uiteindelijk de luchtkwaliteit de grote winnaar. CoRI verwacht dan ook veel van de commercialisering van de VOCBOX via haar spin-off Go2M.
http://www.go2m.com/

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.