INNOVATION AWARD FYTEKO

16.03.2017: Fyteko: Geen mislukte oogsten bij droogte meer dankzij molecules van Fyteko

 

Landbouwers zelfs bij periodes van tijdelijke droogte een goede oogst garanderen. De innovatie van het jonge Brusselse bedrijf Fyteko kan een kapitale doorbraak betekenen voor de voedselvoorziening in bepaalde regio’s van de wereld.

“Met Fyteko hebben we een bioafbreekbare molecule ontwikkeld die planten op een natuurlijke wijze beter bestand maakt tegen een tekort aan water. In regio’s met beperkte regenval kunnen landbouwers dankzij deze innovatie toch een hogere opbrengst bekomen”, legt Guillaume Wégria, directeur-generaal van Fyteko uit. De oplossing is er voor zaden (Nurseed), maar is evengoed beschikbaar als spray (Nurspray) om direct aan te brengen op de gewassen.

Hoe werkt het? Guillaume Wégria legt uit: “Onze producten bevorderen het metabolisme van de planten, zelfs bij gebrek aan regenval. Ze verzekeren een vegetale osmoprotectie en beperken het waterverlies van de planten in geval van droogte. En zelfs als de plant verdort, zal hij dankzij onze innovatie sneller weer op krachten komen nadat het opnieuw geregend heeft. Dankzij Nurseed kan zelfs in periodes van droogte een oogstrendement van 80% worden bereikt, terwijl anders de volledige oogst zou verloren gaan.”
 
Op dit moment is de uitvinding van Fyteko vooral gericht op toepassingen met tarwe, maar proeven met maïs en soja hebben eveneens veelbelovende resultaten opgeleverd. “Onze producten, Nurseed en Nurspray, zijn momenteel nog niet op de markt beschikbaar”, verduidelijkt Wégria. “We zijn een jonge onderneming, opgericht in 2014. Pas eind 2016 hebben we de eerste stappen gezet richting commercialisatie, onder meer dankzij de ondersteuning van het Innovation Fund van essenscia. We zijn nu begonnen met de certificatie van ons product en hopen het te commercialiseren in de loop van 2018.”

 Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.