PROGRAMMA INFOSESSIES 2017

In navolging van de succesvolle seminaries van de Octrooicel in 2016, organiseert essenscia dit jaar opnieuw een gevarieerde reeks van interactieve infosessies in Vlaanderen en Wallonië. Verschillende specialisten zullen een specifiek onderwerp behandelen vanuit het perspectief van de chemische sector, kunststoffen en life sciences.

1ste MODULE: CROSS-INDUSTRY LEARNING: HOW TO LEARN FROM OTHERS AND AVOID REINVENTING THE WHEEL?

Patent landscaping is de techniek om via octrooien van derden sneller nieuwe opportuniteiten te detecteren voor uw eigen business. Bestaande patenten, al dan niet binnen het eigen kennisdomein, kunnen een bron van informatie zijn voor uw eigen vakgebied. In samenwerking met Creax bekijken we welke tools beschikbaar zijn om uw innovaties te versnellen door gebruik te maken van de beschikbare data in octrooien en gespecialiseerde literatuur. Wanneer u geconfronteerd wordt met een nieuwe uitdaging, is de oplossing namelijk vaak al voor handen in een andere sector. Als u maar met een open blik durft kijken en abstractie maakt van uw specifieke probleemstelling.
Deze infosessie wordt aangevuld met een inspirerende getuigenis van een bedrijf.

2de MODULE:  HOW TO OPTIMIZE YOUR IP PORTFOLIO ?

Hoe haalt u het maximum uit uw intellectuele eigendom? Op die cruciale vraag wil deze infosessie u een antwoord bieden. Zo geeft VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, toelichting bij de ‘IE-scan’, een tool die werd ontwikkeld om de intellectuele eigendomsportefeuille van bedrijven te analyseren. Nathalie Bartels, Manager Intellectual Property bij VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), getuigt over de manier waarop VITO haar intellectuele eigendomsportefeuille beheert en hoe daaruit Brilliant is ontstaan. Dit internationale kennisplatform laat toe om innovaties op een eenvoudige manier uit te wisselen en direct toegankelijk te maken. Nicole Maréchal, Senior Legal Counsellor bij de Europese chemiefederatie Cefic, presenteert de details van het ondersteuningspakket dat de Europese Commissie eind 2016 lanceerde om kmo’s te helpen bij de ontwikkeling van hun IP-strategie.


3de MODULE: TECHNICAL TOOLS TO DEVELOP AND PROTECT YOUR INTELLECTUAL PROPERTY

Systematisch innoveren is de beste manier om controle te houden over de toekomst. Maar welke ideeën zijn het meest waardevol en bieden de grootste kans op succes? En hoe overwin je eventuele technische en financiële hinderpalen? In deze interactieve workshop presenteert Xavier Lepot, zaakvoerder van xFIVE, enkele technische tools om de innovaties van morgen te ontwikkelen op basis van maatschappelijke trends en wetenschappelijke evoluties. U gaat tijdens deze sessie zelf aan de slag en zal kunnen experimenteren met hulpmiddelen gebaseerd op de TRIZ-methode, een beproefde aanpak om complexe problemen op een inventieve manier op te lossen. Hiermee krijgt u de sleutels in handen om op een gestructureerde manier producten en processen te bedenken die een meerwaarde kunnen creëren voor uw onderneming.