DUAAL LEREN

In september 2018 start het derde schooljaar van het proefproject duaal leren in Vlaanderen. De chemische industrie was vanaf de start in 2016 sterk betrokken bij de uitrol van duaal leren. De opleiding Chemische Procestechnieken was in september 2016 een van de 7 studierichtingen die mochten starten in het proefproject en waarvan dus een duale variant van de opleiding mocht worden aangeboden. In een duale opleiding combineren leerlingen hun theoretische lessen op school met een praktijkgerichte opleiding in een chemiebedrijf. Een belangrijk deel van de lestijd, ongeveer 15 weken, vindt dus plaats op de werkvloer onder begeleiding van een erkende mentor.

De implementatie van duaal leren in de chemische, farmaceutische en kunststofverwerkende industrie wordt gecoördineerd door het paritair samengesteld sectoraal partnerschap duaal leren chemie en life sciences.

Tijdens het schooljaar 2018-2019 zal het sectoraal partnerschap blijven toezien op een kwaliteitsvolle uitrol van duaal leren in de sector. De specifieke coördinatie en operationele implementatie per opleiding waarin de sector participeert wordt toevertrouwd aan de verschillende lerende netwerken. Op dit moment is er een lerend netwerk voor de opleiding Chemische procestechnieken in Vlaanderen en een voor de opleiding mechanische vormgevingstechnieken in de regio Tielt (Plastics@Tielt).

Het schooljaar 2018-2019 voor de duale variant van de opleiding chemische procestechnieken zal van start gaan met een kick-off voor de leerlingen en bedrijven. Dit event gaat door op 4 September bij Bluepoint te Antwerpen. Hoofddoel is leerlingen en bedrijven met elkaar kennis te laten maken om zo het vinden van werkplekken voor het praktijkgedeelte van de opleiding te faciliteren.

Volgende bedrijven hebben alvast hun medewerking toegezegd aan de kick-off voor het schooljaar 2018-2019 en willen leerlingen in de opleiding chemische procestechnieken een werkplek aanbieden: BASF Antwerpen, Nippon Shokubai, Ineos Styrolution, Eurochem, Borealis Antwerpen, Monsanto, Covestro, Ineos Oxide, Agfa Gevaert (Mortsel),Lanxess, Evonik, Indaver, Svex, Vynova, Borealis Beringen, Datwyler, Kaneka, Agfa Gevaert (Heultje – Westerlo), Prayon, Trinseo, Chevron Phillips en Eastman Zuid.

Leerlingen kunnen de duale variant van de opleiding chemische procestechnieken volgen in de volgende scholen tijdens het schooljaar 2018 -2019:

•DON BOSCO HAACHT
•PITO STABROEK
SINT-CAROLUS SINT- NIKLAAS
•DON BOSCO HOBOKEN
TECHNISCH HEILIG HARTINSTITUUT TESSENDERLO

De sector wil het Duaal Leren op verschillende manieren promoten en ondersteunen:.
•We begeleiden de werkgevers bij het aanvragen van de erkenning als leerwerkplek bij de overheid: www.werkplekduaal.be
•We bieden gratis opleiding aan voor de mentor op de leerwerkplek
•Leerlingen kunnen informatie vinden in de brochure en op de website www.breakingscience.be
•Het volledige decreet rond duaal leren kan je hier vinden

Persoverzicht:
Chemiesector pioniert met duaal leren
Duaal leren zoekt leerlingen
• Nieuwe conceptnota ministers Crevits en Muyters belangrijke stap in uitbouw duaal leren

Wenst u meer informatie over duaal leren in de chemie en life sciences, contacteer dan:

•Kris Bosch, voorzitter sectoraal partnerschap duaal leren chemie en life sciences en adviseur onderwijs & arbeidsmarkt bij essenscia via kbosch@essenscia.be
•Annemie Salu, adviseur bij Co-Valent, via asalu@co-valent.be
•Els Dekleermaeker (specifiek voor het lerend netwerk Plastics@Tielt – opleiding mechanische vormgevingstechnieken) via els.dekleermaeker@plastiq.be