ACTIES VOOR JONGEREN

Voldoende instroom van jongeren in technische en wetenschappelijke studierichtingen is essentieel voor de sector. Om hieraan mee te helpen heeft essenscia tal van programma’s opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor wetenschappen en techniek en om leerkrachten te ondersteunen met lesmateriaal. De afspraken tussen de verschillende partners (sector, onderwijs, en werk) werden vastgelegd in een onderwijsconvenant (pdf) en een sectorconvenant.

Enkele voorbeelden:

Breaking Science

  www.breakingscience.be is een online platform van essenscia en Co-valent om jongeren meer bekend te maken met de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences, en om hen aan te moedigen wetenschappelijke of technische studies te volgen.
Op de portaalsite www.breakingscience.be, de bijhorende Facebook en Twitter-account staan allerlei topics, video’s en weetjes over de chemie, kunststoffen en life sciences. Want chemie is overal in de leefwereld van jongeren. In hun smartphones, in tv-series, in de auto of aan hun voeten.

Dat kan ook handig zijn voor leerkrachten die nieuwe tools en onderwerpen zoeken om hun lesinhoud dichter bij de leefwereld van de leerlingen te brengen. Er is ook een kalender met activiteiten die interessant kunnen zijn voor een klasuitstap.

Wat zal ik studeren, wat zal ik later worden?
Naast heel wat topics en weetjes wil Breaking Science jongeren ook helpen om een studiekeuze te maken. Op de site staat een overzicht van mogelijke wetenschappelijke en technische studies.

Wie al een stapje verder denkt, kan ook een kijkje nemen naar de mogelijke jobs in de sector. Wie doet wat en hoe gaat het eraan toe op de werkvloer. Enkele werknemers uit de sector vertellen wat hun job inhoudt en waarom ze graag in de sector werken.
 
Ook geïnteresseerd? Neem dan snel een kijkje op www.breakingscience.be of check de Facebookpagina Breaking Science, of de Twitter @breakingscinl.

Creativiteitsmarathon

 

Tijdens deze creatieve brainstorm krijg je 24 uren de tijd om samen met je team een oplossing te bedenken voor een bestaand bedrijfsprobleem. 5 peterbedrijven uit de chemische industrie en life sciences formuleren een opdracht rond 5 wereldwijde uitdagingen.

Hulpmiddelen, informatie en advies van professionals staan ter beschikking, maar het is aan jullie als team om een overtuigend businessplan op te stellen en zo de professionele jury voor jullie te winnen.
Deze tweedaagse creativiteitsmarathon, inclusief overnachting, is een unieke ervaring waarbij je je creativiteit en innovativiteit leert aanscherpen, in team leert werken en in contact komt met ondernemers. Je wordt ondergedompeld in de echte bedrijfswereld.

De Creativiteismarathon is een initiatief van essenscia vlaandern i.s.m. Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) en kadert in het STEM-actieplan van de Vlaamse Regering. In 2014 worden er 2 provinciale creativiteitsmarathons georganiseerd: één in de provincie Oost-Vlaanderen en één in de provincie Limburg.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Isabelle Descamps, idescamps@essenscia.be .


Meet the Boss

Dit uit Nederland overgewaaide succesconcept is gericht op studenten secundair onderwijs(ASO/TSO) van het 5de en het 6de jaar. Communiceren met jongeren is essentieel voor de chemische sector. Zij zijn immers mogelijke werknemers. Maar zij zijn ook gebruikers van onze producten zodat wij hen ook willen informeren over het nut van onze activiteiten en de bijzondere zorg die wij hierbij besteden om veilig en milieuvriendelijk te handelen. “Meet the Boss” is een debatnamiddag tussen hen en een topman uit de chemische sector waarop we controversiële thema‘s niet uit de weg gaan.
Het concept is eenvoudig: een 6-tal weken voor een “Meet the Boss” plaatsvindt, ontvangt u het standpunt van “the Boss”: bv. “Het fabriceren van kunststoffen is de meest duurzame manier om met onze aardoliereserves om te springen”. Uw leerlingen werken in de daaropvolgende weken in klasverband hun eigen stelling uit rond dit thema. Op de dag van het evenement zelf gaan de verschillende klasgroepen een hele middag in debat.

 

Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Margo Carvers, Margo.carvers@acta-vzw.be

De zaak Polly Meer

Technopolis, essenscia vlaanderen en de KULeuven hebben samen een educatieve chemiebox voor de eerste graad van het secundair onderwijs ontwikkeld. Deze box, met de naam, "De zaak Polly Meer" staat garant voor een toffe kennismaking met chemie en onderzoek in een labo. In een spannende recherchezaak gaan de leerlingen op zoek naar de kidnapper van het slachtoffer Polly Meer. Aan de hand van het bewijsmateriaal ontdekken ze verschillende soorten plastic en hun eigenschappen. Na een vakkundig onderzoek kunnen ze een verdachte aanduiden als dader. Spanning verzekerd!

Praktisch:
  • Duur: 2 lesuren
  • Bestaat uit: een box met materiaal voor de proeven, een handleiding en onderzoeksschrift
  • Past in: de lessen Natuurwetenschappen en Techniek (1e graad SO)

Heeft u nog vragen? Stuur een mailtje naar mijnbezoek@technopolis.be.

Mooi en Cool met chemie

 

Samen met je leerlingen haargel, badschuim en bruisballen maken?
Via het onderwijsproject ‘Mooi en Cool met Chemie’ maakt men spelenderwijs kennis met chemie. Je leerlingen van de derde graad basisonderwijs richten hun eigen chemisch bedrijfje op in de klas. Ze kopen ingrediënten, maken de producten en verkopen deze op de eerstvolgende familiedag van hun school. Kortom, ze spelen onderneming in de klas.  Neem een kijkje in de lesmap! Hier vindt u het voorwoord, lerarenbundelleerlingenbundel en de receptenfiches van het lessenpakket “De chemiebende”.

Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met Margo Carvers: margo.carvers@talentenfabriek.be