Recordaantal bedrijven op jobevent ‘We Are Chemistry’ illustreert nood aan talent in chemie- en farmasector

24 sectorbedrijven stellen vacatures voor aan 500 studenten en werkzoekenden

Brussel, 20 maart 2019 – De voorbije drie jaar zijn er in de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen meer dan 1.800 jobs bijgekomen, maar bedrijven vinden steeds moeilijker goed opgeleid talent. Dat blijkt ook uit het recordaantal van 24 sectorbedrijven dat vandaag in Kinepolis in Antwerpen deelneemt aan het jobevent ‘We Are Chemistry’ met 500 studenten en werkzoekenden. Het gaat om de belangrijkste jobbeurs in Vlaanderen voor de chemie- en farmasector, een initiatief van POM Antwerpen met de steun van provincie Antwerpen en essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences.

De chemie en life sciences is in Vlaanderen goed voor meer dan 61.000 jobs, maar de nood aan talent is om drie redenen bijzonder hoog. De sector groeit en investeert waardoor er de voorbije 3 jaar meer dan 1.800 jobs zijn bijgekomen. Om de vergrijzing op te vangen – bijna 1 op de 3 werknemers in de chemie en farma is ouder dan 50 – moeten bedrijven jaarlijks minstens 2.000 nieuwe medewerkers aanwerven. Tot slot is de instroom van technisch en wetenschappelijk talent te beperkt. In ons land kiest minder dan 1 op de 5 studenten in het hoger onderwijs voor een STEM-studie (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Het gevolg? De chemie- en farmasector heeft een recordaantal openstaande vacatures en 8 op de 10 sectorbedrijven geven aan dat het steeds moeilijker wordt om het juiste talent te vinden. Het jobevent ‘We Are Chemistry’, intussen al aan de 8ste editie toe, kan dan ook rekenen op toenemende belangstelling. Zo nemen bedrijven als Borealis, ExxonMobil, Huntsman en Vopak voor de eerste keer deel en ook de interesse stijgt van studenten en werkzoekenden. Dankzij het unieke format maken ze op ‘We Are Chemistry’ kennis met zowel internationale ondernemingen als op en top Belgische bedrijven; niet enkel in de chemie, maar ook in de kunststoffen en farma; niet alleen uit het Antwerpse, maar ook uit de ruime regio.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Dankzij de recente investeringsprojecten van Borealis en INEOS komen er in de sector alweer 500 jobs bij. Dat is uiteraard schitterend nieuws, maar het maakt de nood aan talent alleen maar urgenter. Nochtans is werken in de chemie- en farmasector ook werken aan een betere wereld. Of het nu gaat over klimaat, over elektrisch rijden, over circulaire economie of over kankermedicijnen: de oplossingen zullen in belangrijke mate vanuit de chemie en life sciences moeten komen.”

Ludwig Caluwé, gedeputeerde provincie Antwerpen: “Chemie, kunststoffen en life sciences zijn meer dan ooit economische speerpuntsectoren voor de provincie Antwerpen en voor gans Vlaanderen. Maar het is ook een vernieuwende industrie die een groot maatschappelijk belang heeft dankzij tal van producten en toepassingen. Dat bewijst ook ‘We Are Chemistry’: bedrijven met heel diverse activiteiten bieden hier een grote variatie aan jobs aan.”

Deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, BASF, Bayer, Borealis, Chemours, Covestro, DuPont, EuroChem, Evonik, ExxonMobil, Huntsman, Imerys, Indaver, INEOS, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Lubrizol, Oiltanking, Oleon, Nippon Shokubai, Soudal, Total, Umicore en Vopak.

Meer info: https://www.wearechemistry.be/

Meer info:
Gert Verreth, Head of Communication essenscia, 02 238 99 12, 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Kathleen Art, projectverantwoordelijke We Are Chemistry, 0476 214 618, kathleen.art@pomantwerpen.beDownload