Chemiesector lanceert spectaculaire attractie over de tabel van Mendelejev bij Technopolis

Chemiesector lanceert spectaculaire attractie over de tabel van Mendelejev bij Technopolis
Reuzegroot computergame maakt jong en oud spelenderwijs vertrouwd met chemie

Brussel, 6 maart 2019 – In Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen, is vandaag een unieke attractie over de tabel van Mendelejev geopend. Dat is dag op dag 150 jaar nadat de Russische scheikundige Dmitri Mendelejev voor het eerst zijn periodiek systeem, hét symbool van de chemie, wereldkundig maakte. De Verenigde Naties heeft 2019 dan ook uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de tabel van Mendelejev. De nieuwe blikvanger in Technopolis kwam tot stand in samenwerking met essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, het paritaire sectorale vormingsfonds Co-valent en negen chemiebedrijven: BASF, Borealis, Covestro, Evonik, INEOS, LANXESS, Nippon Shokubai, Solvay en Total.

Met de nieuwe Mendelejev-game krijgt Technopolis er een topattractie bij. De constructie oogt bijzonder indrukwekkend: een metersgroot scherm zorgt ervoor dat spelers letterlijk met hun beide voeten in een virtuele tabel van Mendelejev staan. Het spelconcept is eenvoudig: chemie is fun! Met de 118 elementen uit het periodiek systeem kan je alles maken en alles om ons heen is uit deze elementen opgebouwd. Een combinatie van wetenschapseducatie, de link tussen chemie en het dagelijks leven, en puur spelplezier in een gamesetting en vormgeving die herinnert aan de allereerste computergames.

In het spel ga je op missie door de ruimte om alle 118 elementen op te sporen in alledaagse voorwerpen – zoals een bril, een zoutvaatje of zonnepanelen – die tussen meteorieten door op een reuzegroot scherm voorbij zoeven. Door behendig mik- en klikwerk ontdek je uit welke bouwstenen of elementen de voorwerpen opgebouwd zijn. Wie snel en slim is, slaagt er in alle elementen te verzamelen, ook de meest zeldzame. Bovendien speel je het spel niet tégen, maar mét elkaar. Want om de zware metalen te vangen, moet je de krachten bundelen.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Dit is gamification met een educatief element. Voor jongeren is chemie vaak iets mysterieus: met ingewikkelde formules en onzichtbare elementen. Maar chemie is wel overal. In dit spel ontdek je dat op een speelse manier. Chemische elementen zitten niet enkel in voorwerpen en materialen, het zijn ook de bouwstenen van de mens, van de natuur, van het heelal. Als jongeren die fascinatie – dat chemie een boeiende wetenschap is en dat je met chemie alles kan maken – meenemen in hun verdere studieloopbaan en professionele carrière dan is onze missie meer dan geslaagd.

Stephane Berghmans, CEO Technopolis: “Deze Mendelejev-game is een echte blikvanger geworden die iedereen zal boeien. Of je nu helemaal thuis bent in chemie of slechts vaag van de tabel hebt gehoord: dat maakt niet uit. Zodra je het spel begint te spelen, besef je vanzelf dat alles om je heen is opgebouwd uit chemie: je smartphone, je kledij, je lichaam, en ga zo maar door. Net wat we willen bereiken.

Dominique Boyen, directeur Co-valent: “Als paritaire vormingsorganisatie is Co-valent het verbindend element tussen werkgevers en werknemers in de chemie, kunststoffen en life sciences. De aantrekkelijkheid van de sector vergroten en de instroom van jong talent verzekeren, is voor ons een belangrijke opdracht. Deze attractieve en interactieve tabel van Mendelejev is een superleuke nieuwe manier om jongeren warm te maken voor onze sector."

 

De nieuwe Technopolis-attractie over de tabel van Mendelejev is ontwikkeld in samenwerking met essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, het paritaire sectorale vormingsfonds Co-valent en de chemiebedrijven BASF, Borealis, Covestro, Evonik, INEOS, LANXESS, Nippon Shokubai, Solvay en Total.

Dit vernieuwde partnerschap bouwt verder op het succes van een jarenlange samenwerking, waarbij de chemiesector in 2013 mee de schouders zette onder de uitbreiding van Technopolis. Dat resulteerde in de bouw van het LAB – dat met jaarlijks 15.000 deelnemers aan de chemieworkshops een groot succes is – en twee opstellingen in de Xplora-beroepenzone: moleculenbouwer en onderzoeker.

Tot slot is 2019 een bijzonder chemiejaar. Sectorfederatie essenscia bestaat 100 jaar, de tabel van Mendelejev viert z’n 150ste verjaardag en Technopolis roept 2019 uit tot #hetjaarvandechemie. Een heel jaar lang worden bezoekers en volgers op de online mediakanalen getrakteerd op een mengeling van weetjes, explosieve experimenten en knallers van video’s rond chemie.

Meer info :
Gert Verreth
, Head of Communication essenscia, 02 238 99 12, 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis, 015 34 20 20, ester.blockx@technopolis.be
Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be.Download