essenscia vraagt garanties voor contractuele verplichtingen bij overdracht verzekeringsportefeuille door de FPD

Brussel, 15 juni 2018 – essenscia, de federatie van ondernemingen in de chemie, kunststoffen en life sciences, neemt akte van de beslissing van de Federale Pensioendienst (FPD) om haar activiteiten als verzekeraar te beëindigen. De FPD, die de aanvullende pensioenen van arbeiders en bedienden uit de sector van de chemie en life sciences beheert voor die bedrijven die niet over een eigen tweede pensioenpijler beschikken, wil nu op korte termijn haar portefeuille naar een private verzekeringsonderneming overdragen. essenscia volgt dit dossier nauwgezet op en zal er bij de overdracht op toezien dat de contractuele verplichtingen en financiële afspraken door de overnemer worden gerespecteerd.
 
Het beheerscomité van de Federale Pensioendienst besliste eind vorig jaar om haar activiteit als verzekeraar stop te zetten en op zoek te gaan naar een privé-speler voor de overname van de verzekeringsportefeuille aanvullende pensioenen, de zogenaamde tweede pijler. In overleg met de beheerders bestudeert essenscia momenteel een technische analyse om een accuraat beeld te krijgen over de impact van deze beslissing en de mogelijke vervolgscenario’s.

Bij de opstart van de sectorale tweede pijler in 2011 heeft de sector de Federale Pensioendienst als verzekeraar gekozen omwille van de hoge solvabiliteit. De prioriteit van essenscia blijft een optimaal beheer van de aanvullende pensioenen van de sector en het waarborgen van de afgesloten contracten.

“We respecteren de beslissing van de Federale Pensioendienst, maar vragen uitdrukkelijk om bij de overdracht alle contractuele verplichtingen en gemaakte afspraken strikt na te leven. Dit is in het belang van de werknemers en de bedrijven in de sector. Tot op heden zijn alle financiële verplichtingen afgedekt en we zullen uiteraard garanties vragen aan de nieuwe overnemer zodat dit ook in de toekomst gegarandeerd blijft”, zegt Koen Laenens, Secretaris-generaal en Directeur Sociaal Zaken bij essenscia.

Meer info :
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.be
Gert Verreth, Senior Communication Advisor, tel 02 238 97 86, GSM 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.beDownload