1000ste ‘slapende’ gasfles veilig opgehaald en buiten dienst gesteld

Gratis service sectorfederatie essenscia bewijst nut voor burgers en bedrijven

Brussel, 29 november 2017 – De ophaling van de duizendste ‘slapende’ gasfles is vandaag in de kijker gezet door essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. De ophaling gebeurde door de firma Air Liquide op de ‘Industrie’-site van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB in Anderlecht. De sector engageert zich sinds 2013 om industriële en medische gasflessen, na een eenvoudige online aanvraag, gratis op te halen bij particulieren, organisaties en bedrijven. Zo wordt gemiddeld elke werkdag een oude hogedrukgasfles op een veilige manier opgehaald en buiten dienst gesteld.

In 2013 lanceerde essenscia de website cylinders.essenscia.be. Wie een oude hogedrukgasfles heeft, kan zo via laptop, tablet of smartphone op een gebruiksvriendelijke manier een aanvraag indienen om de betreffende gasfles op te halen. Met succes, want dankzij dit vrijwillig engagement van de industriële gassector, wordt gemiddeld elke werkdag een gasfles op een veilige manier ingezameld. Deze gratis dienstverlening bewijst zo duidelijk haar nut aangezien dergelijke gasflessen niet zijn toegelaten op het containerpark.

Dankzij het initiatief van essenscia wordt bovendien vermeden dat hogedrukgasflessen bij de schroothandel terechtkomen of op een onoordeelkundige manier worden ontmanteld, wat tot onveilige situaties kan leiden. De gasflessen horen ook niet thuis bij het schroot omdat ze in principe eigendom blijven van de gasleverancier. Meestal gaat het om gasflessen die zuurstof (onder meer gebruikt bij longpatiënten), stikstof en propeen of acetyleen (gebruikt voor het lassen) bevatten.

De ophaling van de duizendste gasfles onderstreept de noodzaak van dergelijk ophaalsysteem. Wie nog zo’n oude gasfles heeft liggen, hoeft enkel een elektronische aangifte te doen en een foto van de fles te uploaden. Gaat het om een gasfles van één van onze industriële gasbedrijven, dan engageert de sector zich om de fles gratis te komen ophalen en op een deskundige manier te ontmantelen”, zegt Philippe Cornille, Senior Advisor Milieu bij essenscia.

Bij werkzaamheden op een nieuwe site van de MIVB zijn drie oude gasflessen gevonden. Het is een goede zaak dat we dit via een speciale website hebben kunnen melden, zodanig dat de flessen door professionals opgehaald kunnen worden“, zegt An Van Hamme, woordvoerder van de MIVB. “We moedigen ons personeel aan om verantwoord om te springen met achtergelaten materialen. In specifieke gevallen streven we uiteraard naar een adequate oplossing samen met erkende bedrijven.”

De industriële gasbedrijven die zich vrijwillig engageren om gasflessen met hun merkteken op te halen en te ontmantelen zijn ACP, Air Liquide, Air Products, BTG, Chemogas, IJsfabriek Strombeek, IGS/Cymaco, Linde Gas Belgium, Messer Belgium, Praxair, SOL en Westfalen.

Industriële gassen worden veelvuldig in het dagelijks leven gebruikt, zoals bij de verpakking onder beschermende atmosfeer voor een langere bewaartijd van voedingswaren, in airbags, bij waterzuivering en voor medische toepassingen bij de behandeling van ademhalingsproblemen, pijnbestrijding of verdoving.
Meer info via cylinders.essenscia.be of www.gasfed.be

Meer info :
Gert Verreth, Communication Advisor, tel 02 238 97 86, GSM 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload