Chemiesector streeft mee naar ‘Zero Pellet Loss’ in Antwerpse haven

Unieke sectoroverschrijdende samenwerking om plastic korrels in milieu te vermijden

Brussel, 10 oktober 2017 – De Antwerpse haven heeft vandaag als allereerste haven in Europa het ‘Operation Clean Sweep’-programma van Plastics Europe ondertekend. Zowel de industrie, de logistieke spelers als de transportsector zetten mee hun schouders onder dit duurzame initiatief. Samen zullen ze nog meer acties ondernemen om te voorkomen dat plastic pellets in het milieu terechtkomen. Deze plastic korreltjes vormen de grondstof voor kunststoffen en worden in grote volumes in de Antwerpse haven geproduceerd, opgeslagen en getransporteerd.

Kunststoffen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kennen heel wat nuttige en duurzame toepassingen in bouw, transport, elektronica, medische apparatuur, verpakkingsmaterialen en in dagelijkse gebruiksvoorwerpen en allerlei vrijetijdsartikelen. De grondstof voor deze kunststoffen zijn polymeren in de vorm van plastic pellets, dat zijn kleine plastic korreltjes. De haven van Antwerpen is de jongste jaren uitgegroeid tot de polymeerhub van Europa voor zowel productie, behandeling, opslag als distributie van deze plastic pellets.

Voorkomen dat deze  kleine plastic korreltjes terechtkomen waar ze niet thuis horen, in het water of in de natuur, is daarbij een topprioriteit. De havenbedrijven nemen al langer actie om dit te vermijden, maar vandaag schakelt de hele havengemeenschap een versnelling hoger. Zowel de producerende industrie, de logistieke spelers als de transportsector zetten hun schouders onder ‘Operation Clean Sweep’, een initiatief van Plastics Europe. De Antwerpse haven is de eerste Europese haven die dit programma ondertekent, samen met essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, en Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen.

Alle partners zullen samen initiatieven uitwerken om het risico op plastic pellets in het leefmilieu tot het absolute minimum te beperken. Zo werden eerder dit jaar al enkele opruimacties georganiseerd in het havengebied. Wekelijkse monitoringsacties moeten de plekken waar er eventueel vervuiling optreedt nauwgezet in kaart brengen, zodat er snel kan opgetreden worden en de oorzaak kan worden aangepakt. Een incidentenmanager zal het project coördineren. De financiële kosten worden onder de verschillende partners verdeeld.
 
Duurzaam ondernemen zit diep in de genen van onze havenbedrijven”, zegt havenschepen Marc Van Peel. “Dat alle sectoren uit de logistieke waardeketen van de kunststoffen meewerken aan dit initiatief, is daarvan het beste bewijs. Samenwerking is de beste garantie op de beste resultaten.”

De chemie- en kunststoffensector levert de essentiële bouwstenen voor tal van duurzame innovaties en onmisbare consumentengoederen. De sectorbedrijven nemen al vele jaren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo is er al fors geïnvesteerd in onder meer afzuiginstallaties om het verlies van plastic pellets bij het laden en lossen tegen te gaan. Met deze sectorbrede aanpak in de haven kunnen we nog meer vooruitgang boeken”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia.

Meer info :
Gert Verreth, Communication Advisor, tel 02 238 97 86, GSM 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload