Goed rapport voor recordeditie ‘Ondernemers voor de Klas’

Onderwijsproject inspireert 10.000 jongeren voor ondernemerschap en wetenschappen

Brussel, 2 maart 2017 – Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) en essenscia vlaanderen blikken tevreden terug op een recordeditie van ‘Ondernemers voor de Klas’. Van begin januari tot begin maart gaven 350 ondernemers in totaal 660 gastlessen aan zowat 10.000 leerlingen en studenten in het secundair en hoger onderwijs. Onder hen heel wat bedrijfsleiders uit de chemie- en farmasector. Vandaag sluit Frank Daman, afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen, dit unieke onderwijsproject af met een gastcollege aan de Universiteit Antwerpen voor een dertigtal bachelorstudenten industrieel ingenieur chemie.

‘Ondernemers voor de Klas’ is het grootste ontmoetingsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Het is een initiatief van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) samen met Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartner essenscia vlaanderen, de federatie van de chemie en life sciences. Het doel? De ondernemingszin bij jongeren aanscherpen en hen vanuit het bedrijfsleven inspiratie bieden voor hun verdere studie- of beroepskeuze.

Onder impuls van essenscia vlaanderen gaven de voorbije weken meer dan 40 ondernemers en bedrijfsleiders uit de chemie, kunststoffen, farma en biotechsector ruim 60 gastlessen in gans Vlaanderen. Frank Daman van Evonik Antwerpen sluit de lessenreeks vandaag af aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Antwerpse universiteit. Daman heeft de leiding over de grootste buitenlandse vestiging van de Duitse Evonikgroep. Evonik Antwerpen telt op een site van 109 hectare meer dan 1.000 medewerkers en beschikt over de grootste productie-eenheid ter wereld voor de aanmaak van methionine.

Ik wil Vlajo en alle deelnemende ondernemers uit de chemie en life sciences danken voor hun engagement om jongeren op een enthousiaste manier kennis te laten maken met een industrietak waarmee Vlaanderen internationaal het verschil maakt. Onze bedrijven hebben nood aan jong talent om hun koppositie te behouden. Daarom is het belangrijk dat jongeren met volle overtuiging voor een technische of wetenschappelijke STEM-studie kiezen, zodat ze later aan de slag kunnen in een sector waar ze kunnen meewerken aan innovaties voor een betere levenskwaliteit”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

Chemie, kunststoffen en life sciences geven antwoorden op maatschappelijke uitdagingen waarmee we vandaag en morgen worden geconfronteerd: de toenemende vraag naar energie, de nood aan drinkwater en voedselvoorzieningen voor een stijgende wereldbevolking, kwaliteitsvolle gezondheidszorg, huisvesting en mobiliteit. Dankzij ‘Ondernemers voor de  Klas’ kunnen we jongeren duidelijk maken dat de oplossingen in belangrijke mate vanuit de chemiesector komen“, zegt Frank Daman, afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen.

Deelnemende sectorbedrijven: 3M, Agfa-Gevaert, BASF, Borealis, Chemours, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler, DSM, Eastman, Ecosynth, EuroChem, Evonik, ExxonMobil, Indaver, Induss, JSR  Micro, Lubrizol, Miko Pac, Monsanto, Nippon Shokubai, Nitto, Prayon, Sanofi Genzyme, Soudal, Tessenderlo Group en Vynova.

Meer info:
Gert Verreth, Communication Advisor essenscia, tel. 02 238 97 86, gsm 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication essenscia, tel. 02 238 99 12, gsm 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload