Sanofi Genzyme en BASF Antwerpen bekroond voor strategische investeringen in Vlaanderen

Chemie- en farmasector blijft aantrekkingspool voor investeringen en jobcreatie

Brussel, 22 februari 2017 – essenscia vlaanderen, de federatie van de chemie en life sciences, is verheugd dat lidbedrijven Sanofi en BASF Antwerpen gisteravond bekroond werden voor hun strategische investeringen in Vlaanderen. De Franse farmagroep Sanofi won de ‘Foreign Investement of the Year 2017’ Trophy voor zijn omvangrijke investering in de site van Sanofi Genzyme in Geel. BASF Antwerpen kreeg de ‘Lifetime Achievement Trophy’ voor de jarenlange investeringen in zijn vestiging in de Antwerpse haven, die de voorbije 50 jaar is uitgegroeid tot het grootste chemische productiecentrum van België en het op een na grootste van de BASF-groep wereldwijd. Ook de Noorse houtproducent Kebony, winnaar van de titel ‘Newcomer of the Year’ is sterk geïntegreerd in de Antwerpse chemiecluster.  

Met de jaarlijkse FIT Trophy zet Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, het belang van buitenlandse investeringen als motor van de Vlaamse economie en bron van tewerkstelling in de verf. Buitenlandse ondernemingen uit de chemie en life sciences investeerden vorig jaar 825 miljoen euro – omgerekend 2,26 miljoen euro per dag – in Vlaanderen, goed voor 469 nieuwe jobs. Bedrijven uit Frankrijk, de VS en Duitsland investeerden het meest. Opmerkelijk is dat 18 van de 41 investeringsdossiers zogenaamde ‘greenfield’-projecten zijn. Het gaat in dat geval om gloednieuwe investeringen en niet om uitbreidingen of moderniseringen van bestaande installaties.

Ik wil Sanofi, BASF en alle andere sectorbedrijven uitdrukkelijk bedanken voor hun jarenlange engagement om te investeren in Vlaanderen. De erkenning van FIT is ook een pluim voor alle werknemers uit de sector”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen. “Buitenlandse investeringen zorgen voor jobs in de chemie en life sciences, maar creëren ook indirecte tewerkstelling in andere sectoren. Internationale bedrijven versterken met hun investeringen de slagkracht van talrijke Vlaamse kmo’s en vergroten zo de aantrekkingskracht van Vlaanderen als topregio voor R&D, productie en logistiek in chemie en life sciences.”

Sanofi Genzyme investeert 300 miljoen euro, goed voor 100 jobs, in de uitbreiding van zijn biotechfabriek in Geel voor de aanmaak van monoklonale antilichamen die worden gebruikt als actief bestanddeel in de nieuwste generatie biologische medicijnen. BASF Antwerpen was ruim een halve eeuw geleden een van de pioniers in de ontwikkeling van de chemiecluster in de haven van Antwerpen. De Duitse chemiegroep blijft investeren en bouwt er momenteel een unieke productie-installatie voor de nieuwste generatie superabsorberende polymeren.

Het aanzuigeffect van de chemiecluster in Vlaanderen wordt ook geïllustreerd door de recente investering van de Noorse ecologische houtproducent Kebony. Het bedrijf vestigt zich nabij chemiebedrijf LANXESS in de Antwerpse haven en wordt er aangesloten op het industriële stoomnetwerk ECLUSE dat chemiebedrijven van duurzame energie voorziet. TransFurans Chemicals uit Geel levert de biogebaseerde chemische vloeistof waarmee Kebony duurzaam naaldhout behandelt zodat het dezelfde kwaliteitseigenschappen krijgt als tropisch hardhout.

Meer info:
Gert Verreth, Communication Advisor, tel 02 238 97 86, GSM 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.be


Download