Chemie- en farmasector goed voor bijna de helft van de buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Sector trok sinds 2010 al bijna 6 miljard euro aan buitenlandse investeringen aan

Brussel, 21 februari 2017 – Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences investeerden in 2016 bijna 825 miljoen euro in Vlaanderen. Dat is goed voor bijna de helft van het totale investeringsbedrag van buitenlandse bedrijven in Vlaanderen. Daarmee bevestigt de chemie- en farmasector haar koppositie in de Vlaamse economie, zowel naar aantal als naar omvang van investeringsprojecten. Bovendien stijgt het sectoraandeel op vlak van buitenlandse investeringen jaar na jaar. 

Uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade) blijkt dat de chemie en life sciences vorig jaar niet enkel de meeste, maar vooral ook de meest omvangrijke investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde. Met 41 BDI-projecten (Buitenlandse Directe Investeringen) is de sector goed voor meer dan 20% van het totaal aantal investeringen, het hoogste procentuele aandeel van de voorbije jaren. Die investeringen vertegenwoordigen samen een bedrag van 825 miljoen euro en dat is liefst 44,2% van de 1,87 miljoen euro die buitenlandse ondernemingen vorig jaar in Vlaanderen investeerden.

Farmabedrijf Sanofi Genzyme uit Geel is vanavond dan ook een van de kanshebbers op de Foreign Investment Trophy van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. De bekroning ging vorig jaar naar het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai voor de strategische uitbreiding van hun productievestiging in Zwijndrecht.

6 miljard euro investeringen in 241 projecten

De chemie en life sciences in Vlaanderen is de voorbije jaren uitgegroeid tot een magneet voor buitenlandse investeringen. Sinds 2010 trok de sector 241 investeringsprojecten aan, goed voor een bedrag van 6 miljard euro (5.986.682.390). Het gaat hierbij enkel om investeringen in vaste activa, zoals de bouw van nieuwe installaties, de modernisering van bestaande productievestigingen of uitbreidingen van de productiecapaciteit. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling werden voor deze berekeningen buiten beschouwing gelaten.

Vlaanderen blijft voor heel wat internationale ondernemingen uit de chemie en life sciences een toplocatie om te investeren. De performante infrastructuur, de technische expertise van hooggekwalificeerde werknemers en de innovatiekracht van onze bedrijven zijn troeven die we moeten blijven ondersteunen als we de strategische positie van de chemie en farma als pijler van de Vlaamse economie verder willen versterken. Een beleid dat oog heeft voor het concurrentievermogen van onze industrie, is een beleid dat investeert in de welvaart van toekomstige generaties”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

Bron: Flanders Investment & Trade (FIT) – Foreign Direct Investments (FDI) in Flanders 2010-2016

Meer info:
Gert Verreth, Communication Advisor, tel 02 238 97 86, GSM 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload