essenscia vlaanderen tevreden met positieve aandacht voor STEM-studies in hervorming secundair onderwijs

Brussel, 16 januari 2017 – essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, reageert tevreden op het akkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. De matrixstructuur die alle studierichtingen in de tweede en derde graad duidelijk positioneert binnen 8 studiedomeinen, zorgt ervoor dat leerlingen en hun ouders bewuste studie- en beroepskeuzes kunnen maken. De integratie van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) als afzonderlijk studiedomein is een extra stimulans voor wetenschappelijke en technische studierichtingen.

Goed opgeleide werknemers zijn een belangrijke troef voor de ondernemingen uit de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen en bieden de sector een cruciaal voordeel in de internationale concurrentiestrijd. Daarom werkt essenscia vlaanderen al jaren nauw samen met het onderwijsveld. De voorgestelde hervorming van het secundair onderwijs, waarvan de eerste fase start op 1 september 2018, is in die context een belangrijke stap vooruit. 

De vereenvoudiging van 29 studiegebieden naar 8 studiedomeinen vanaf de tweede graad in combinatie met studierichtingen die leerlingen ofwel duidelijk voorbereiden op verder studeren of op een job, en richtingen die beide opties openlaten, zorgt voor meer duidelijkheid en laat ouders en leerlingen toe een doelbewuste studiekeuze te maken. Door de STEM-richtingen te groeperen binnen een apart studiedomein speelt de hervorming in op de maatschappelijke trend naar meer waardering voor wetenschappen en techniek en de grote vraag vanuit de industrie naar dit soort profielen.

Voor essenscia vlaanderen biedt de logische structuur en duidelijke profilering van het studiedomein STEM heel wat kansen om de aantrekkelijkheid van wetenschappelijke en technische richtingen te vergroten. Studierichtingen in de derde graad zoals Biotechnologische en Chemische Wetenschappen, Technologische Wetenschappen en Engineering, Mechatronica, Biotechnologische en Chemische Technieken, Elektromechanische Technieken of Mechanische Ontwerp- en Vormgevingstechnieken – met mogelijkheden om door te stromen naar hogere studies of naar de arbeidsmarkt – maken onderwijs mogelijk op maat van elke leerling.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Deze onderwijshervorming maakt duidelijke keuzes en verhoogt de kansen dat jongeren succesvol verder studeren of met de juiste kwalificaties de arbeidsmarkt betreden. Onze sector staat klaar om er samen met de scholen voor te zorgen dat de hervorming ook slaagt op het terrein, waarbij we verder kunnen bouwen op onze intensieve samenwerkingen op het vlak van STEM en duaal leren. We kijken dan ook met vertrouwen naar de instroom van toekomstig jong talent waarmee de chemie, kunststoffen en farma in Vlaanderen wereldwijd het verschil kan blijven maken.”

Meer info:
Gert Verreth, Communication Advisor, tel. 02 238 97 86, gsm 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload