essenscia weekly 207

23 | 11

Inspirerende kennisuitwisseling met Franse chemiefederatie UIC

In Parijs heeft essenscia deze week een ontmoeting gehad met de Franse chemiefederatie Union des Industries Chimiques (UIC). De bijeenkomst vond plaats in het innovatiecentrum van chemiebedrijf Arkema. Doel van de samenkomst? Het uitwisselen van kennis en expertise in verband met de communicatie-acties die beide federaties de laatste tijd in België en Frankrijk hebben uitgewerkt.

In die context heeft essenscia de intensieve samenwerkingen met Technopolis in Mechelen en het Pass in Mons gepresenteerd. Ook de activiteiten van de Plastimobile werden voorgesteld. De aanpak van de opendeurdagen in 2015 werd toegelicht met een vooruitblik naar de volgende editie die in 2019 gepland is. Tot slot hadden de Franse collega’s veel interesse en waardering voor de recente partnerschappen tussen essenscia en mediahuizen als L’Echo, De Tijd, Trends, Trends-Tendances en RTL-TVI.

Van hun kant gaven de Fransen duiding bij hun communicatieaanpak om in Frankrijk te streven naar een kwalitatief hoogstaand debat in de verschillende domeinen die aan chemie gerelateerd zijn. Zo hebben ze onlangs een informatieve website ontwikkeld, specifiek rond het thema van hormoonverstorende stoffen. Dit initiatief is goed ontvangen door de verschillende stakeholders in Frankrijk en heeft heel wat weerklank gekregen in de media. UIC wil op die weg verder gaan en ook andere kwesties ruimer bekend maken bij het grote publiek.

In elk geval hebben UIC en essenscia afgesproken om in de toekomst nauwer samen te werken en hun communicatie-acties op een constructieve manier te delen.

Yves Verschueren
Gedelegeerd bestuurder
essenscia

essenscial
Manager de l’année : 5 candidats du secteur de la chimie et des sciences de la vie !

Cinq dirigeants d’entreprises du secteur de la chimie et des sciences de la vie sont nominés en tant que Manager de l’Année 2017 par le magazine Trends-Tendances et Canal Z.  François Blondel, CEO de la biotech Kytozime, Geoffroy Boonen, CEO de Procoplast, spécialisée dans la fabrication de plastiques pour l'automobile, le tandem Sergio Calendri et Dominique Baudoux de Pranaröm active dans l’aromathérapie et Jean-Pierre Clamadieu à la tête du groupe @Solvay comptent parmi les 10 candidats au titre de Manager de l’année.

Votez dès à présent pour eux via ce lien.

Les votes se clôtureront le 3 décembre et le gagnant sera annoncé le 9 janvier 2018 à l’occasion de la soirée de gala Trends Manager de l'Année à Brussels Expo.

Delta Process Academy: Advanced Master Class on Process Safety 2018

Delta Process Academy organizes a 5-day "Advanced Master Class on Process Safety” from 15 to 19 January in Antwerp. This course provides professionals with the essentials of process safety. The lectures are taught by academics and specialists in their discipline. A certificate will be granted at completion of the course. For each day a syllabus is provided by the organization.

The programme starts with an introduction to process safety and focusses on qualitative and quantitative risk analysis, explosion safety, competence in operation & safety in unit operations and mechanical integrity as the first layer of protection.  

Discover the full programme

Youth & training
VARIO event 5/12: “Internationaal toptalent verankeren in Vlaanderen”

Op 5 december organiseert VARIO, de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren & Ondernemen, een event in Tour & Taxis Brussel naar aanleiding van de officiële overhandiging van zijn 1ste advies aan Vlaams minister Philippe Muyters. Dit advies bevat een Vlaamse strategie om internationaal toptalent naar Vlaanderen aan te trekken en te verankeren.

Prominente stemmen zoals Françoise Chombar (CEO Melexis en voorzitter STEM-platform), Luc Sels (rector KU Leuven), Luc Van den hove (CEO imec), Rik Van de Walle (rector UGent) en Herman Van Goethem (rector UAntwerpen) debatteren over dit thema in een panelgesprek. Aansluitend zijn er key notes van John Porter, CEO Telenet, en Thierry Vanlancker, de Belgische CEO van AkzoNobel.

Meer info  

IdeaalDuaal gaat op zoek naar vernieuwende ideeën voor duaal leren
Leren op de schoolbank gecombineerd met leren op de werkplek: dat is duaal leren. De wedstrijd IdeaalDuaal gaat op zoek naar de beste en meest vernieuwende ideeën om deze combinatie van leren optimaal in te richten in de hedendaagse digitale wereld. Iedereen die van dichtbij of van veraf betrokken is bij duaal leren kan ideeën indienen om deze nieuwe onderwijsvorm nog sterker te maken.

Alle info hier
Bedrijfsleven en onderwijsinstellingen pleiten voor duaal leren in het hoger onderwijs

Biedt duaal leren ook een meerwaarde in het hoger onderwijs? Volgens het bedrijfsleven en de onderwijspartners is dat zeker het geval. Dat bleek vorige week tijdens een studiedag van SYNTRA Vlaanderen in samenwerking met Agoria Vlaanderen, essenscia vlaanderen en Voka. Meer praktijkgericht onderwijs kan voor de studenten aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten een extra troef zijn in de uitbouw van hun professionele loopbaan.

Lees het persbericht (http://www.essenscia.be/nl/PressRelease/Detail/16852)     

Innovation & patents
Infosessie Octrooicel 3de module: Technical tools to develop and protect your intellectual property

U zoekt een oplossing voor een duidelijk omschreven technisch probleem?  Kom dan experimenteren met een innovatieve methode die gebruik maakt van de nieuwste technische innovatietrends gebaseerd op een grondige analyse van patenten. Iedere deelnemer zal de kans hebben om deze methode uit te testen en toe te passen.  We vragen u dan ook om uw probleemstelling vooraf goed voor te bereiden, zodanig dat u het maximum haalt uit deze sessie.

 In deze interactieve workshop presenteert Xavier Lepot, zaakvoerder van xFIVE, enkele technische tools om de innovaties van morgen te ontwikkelen op basis van maatschappelijke trends en wetenschappelijke evoluties. U gaat tijdens deze sessie zelf aan de slag en zal kunnen experimenteren met hulpmiddelen gebaseerd op de TRIZ-methode, een beproefde aanpak om complexe problemen op een inventieve manier op te lossen. Hiermee krijgt u de sleutels in handen om op een gestructureerde manier producten en processen te bedenken die een meerwaarde kunnen creëren voor uw onderneming.

Als afsluiter van deze sessie stelt CREAX de nieuwste IP-trends voor met betrekking tot technologische ontwikkelingen en toepassingsgebieden van continue chromatografie.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 30 November 2017 - 13u30
Adres: Van der Valk Hotel Nazareth, Autosnelweg E-17, 9810 Nazareth Gent

Schrijf nu in

Information and Networking Event on Horizon 2020 Guidance by NCP Flanders

Get acquainted with the opportunities of the Horizon 2020, the EU Research and Innovation funding programme, during the information and networking event organised by NCP Flanders on 4 December in Brussel. Participants will get first-hand information on the foresight study “Beyond the Horizon: foresight in support of future EU Research and Innovation Policy (BOHEMIA)” and Johan Hanssens, Secretary-general of department of Economy, Science and innovation (EWI) will elaborate about the Flemish participation in Horizon 2020.

More information

Blue Gate Antwerp, BlueChem, Blue_App: de chemie tussen universiteit, bedrijf en stad

Op 29 november laat het netwerkplatform Antwerp.SRL zien dat er chemie zit tussen de Universiteit Antwerpen, de chemiebedrijven en de stad. Antwerpen herbergt de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa. Met de ontwikkeling van het duurzame bedrijventerrein Blue Gate Antwerp en de bouw van BlueChem, de incubator voor duurzame chemie, wordt die koppositie nog versterkt. Nu is er ook Blue_App,  een uniek demonstratieplatform van de Universiteit Antwerpen. Zo zal Blue_App een waaier aan technologieën en onderzoek rond duurzame chemie bieden en de overgang van academisch onderzoek naar het bedrijfsleven vergemakkelijken. Kom naar het event op 29 november vanaf 17u30 in Campus Middelheim en verneem er in primeur alles over.

Inschrijven

Energy & Climate
Agoria Vlaanderen, essenscia, Fevia, VCB en Voka organiseren een gezamenlijke studievoormiddag over de mogelijkheden om buiten de grenzen van uw eigen bedrijfssite CO2 te besparen, en hoe dit voor u een meerwaarde kan betekenen.

Agoria Vlaanderen, essenscia, Fevia, VCB en Voka organiseren een gezamenlijke studievoormiddag over de mogelijkheden om buiten de grenzen van uw eigen bedrijfssite CO2 te besparen, en hoe dit voor u een meerwaarde kan betekenen.

Wanneer: Vrijdag 8 december, tussen 9:30 en 13:00
Locatie: Koningsstraat 154-158, 1000 Brussel

De klimaatproblematiek is nijpend. Onze ondernemingen werken daarom hard aan het terugdringen van hun uitstoot.

In het debat gaat momenteel relatief weinig aandacht naar de uitstoot buiten de eigen bedrijfsgrenzen. Maar elders in de keten zijn ook emissiereducties na te streven. Denk maar aan winning van grondstoffen, aankoop van energie en de organisatie van het transport. Ketendenken zal in de toekomst zeker aan belang winnen.

Agoria Vlaanderen, essenscia, Fevia, VCB en Voka willen daarom samen een studievoormiddag organiseren over de mogelijkheden om hier als onderneming actie rond te ondernemen. Daarbij laten we ruimte voor praktische ervaringen vanuit de bedrijfswereld.  

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. We moedigen iedereen aan met het openbaar vervoer te komen.

Deze studievoormiddag kan tellen als bijscholing milieucoördinator

Meer info en inschrijven

Minister Tommelein: “Energie-intensieve bedrijven blijven besparen”

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Tommelein en Minister van Economie Muyters de verlenging van de EnergieBeleidsOvereenkomsten (EBO’s) tot 2022 goedgekeurd. Het gaat om de overeenkomsten met meer dan 300 energie-intensieve bedrijven die zich geëngageerd hebben om energiebezuinigende maatregelen te nemen.

De eerste resultaten van de EnergieBeleidsOvereenkomsten (EBO’s) zijn zeer positief. 328 bedrijven hebben samen bijna 2.500 maatregelen gepland om hun energieverbruik terug te dringen. Het resultaat is een besparing van 3,61 % van het totale primaire energieverbruik, goed voor 17,4 PJ (PetaJoule) of 4833 GWh. De bedrijven bespaarden samen ook zo’n 1.400 kton CO2.

Persbericht      

Reach, CLP & Product policy
Séminaire Reach, l’évaluation des risques et dangers au cœur des dossiers d’enregistrements 07/12

essenscia wallonie organise le 7 décembre 2017 son séminaire annuel dans le cadre de Walrip.

Il aura pour thème « Reach 2018, l’évaluation des risques et dangers au cœur des dossiers d’enregistrements ! »

Au cours de cette demi-journée, nous rappellerons tout d’abord les bases et les étapes clés pour réussir l’enregistrement des substances « Reach » concernées par l’échéance de mai 2018 (substances fabriquées ou importées en quantités plus de 1t/an et inférieures à 100 t/an) et nous attarderons plus spécifiquement sur le contenu de l’évaluation des dangers et risques de la substance enregistrée.

Suivant le dernier rapport de l’ECHA et renforçant dès lors l’un des piliers de « REACH » en évitant les tests sur les animaux, les données provenant des méthodes in vitro sont bien utilisées par l’industrie et sont, de plus en plus depuis mi-2016, considérées par défaut pour certaines catégories de dangers à l’opposé des informations provenant des tests in vivo. Nous accueillerons Mr Nicolas Harmel, Regulatory Project Manager - REACH & AgChem Projects chez Redebel Regulatory Affairs, qui nous fera profiter de son retour d’expérience en la matière.

Par le biais d’un tour de table, nous favoriserons les interactions avec les participants en abordant vos feed-back et challenges dans votre gestion quotidienne de « Reach ».

Informations pratiques :

Date: 07/12/2017
Horaire: 09h30-13h00 (accueil à partir de 09h00)
Lieu: Hôtel Best Western « Les 3 Clés » - Chaussée de Namur 17 - 5030 Gembloux

Cliquez ici pour vous inscrire

Walrip: Réunion du Groupe d'Echange d'Expériences – 19/12/2017 - Inscriptions ouvertes

La prochaine réunion du Groupe d'Echange d'Expériences WALRIP aura lieu le mardi 19 décembre 2017 de 9h30 à 13h00 à l'Hôtel des 3 clés à Gembloux (Chaussée de Namur 17 – 5030 Gemboux).   L’objectif essentiel de cette réunion est de permettre l’échange de bonnes pratiques entre les participants à la fois issus de l’industrie chimique et manufacturière au sens large et de répondre aux multiples interrogations que suscitent les thématiques REACH et CLP.

Vous pouvez dores et déjà vous inscrire via notre site web.
Si vous souhaitez des informations complémentaires ou qu’un sujet particulier soit abordé lors de cette réunion, n'hésitez pas à prendre contact avec: Dorothée DUPUIS DDupuis@essenscia.be

This webinar explains the support documentation available for registrants that cover nanoforms in their registration dossier.

Read more
The main focus is on the registration and read-across of nanoforms, but the main updates for information requirements for human health and the environment will also be covered.
Webinar presentations will be added on the ECHA website after the webinar.

More info
De vertaling van de 3e versie van het richtsnoer van juli 2017 is nu beschikbaar in de 23 talen van de Europese Unie.

Lees verder
Het ‘Richtsnoer voor etikettering en verpakking in overeenstemming met Verordening (EG) nr.1272/2008’ biedt verduidelijking met betrekking tot de eisen voor etikettering en verpakking die zijn vastgelegd in de CLP-verordening.

Deze 3e versie van juli 2017 bevat:

- Afstemming met de achtste aanpassing aan de technische vooruitgang (ATP) van de CLP-verordening (Verordening (EU) 2016/918 van de Commissie);
- Toevoeging van een nieuwe paragraaf 5.4.2 ter opheldering van de kwestie van verpakkingen die worden gebruikt voor versteviging van de leveringsverpakking tijdens transport;
- Actualisering van de veiligheidsaanbevelingen overeenkomstig de bepalingen van de achtste ATP (hoofdstuk 6 en paragraaf 7.3).

Richtsnoer voor etikettering en verpakking

contact:

Tine Cattoor,
advisor product policy,
tcattoor@essenscia.be,
02/238 98 46
Social policy
Sensibiliseringsacties in gemeenschappelijk front van 21 november tot 20 december 2017
Klik hier om het document te bekijken.
International trade & business development
Churchill Industrial Zone: investeringsopportuniteit in Haven van Antwerpen

Het Havenbedrijf Antwerpen biedt een unieke investeringsopportuniteit aan, centraal gelegen in de Antwerpse industriële havencluster. De Churchill Industrial Zone is een 88 ha grote zone, ontsloten via spoor, weg en water en in de nabijheid van een belangrijk pijpleidingenknooppunt en dokkencomplex. Deze site is in vele opzichten een strategische opportuniteit door zijn ligging in de grootste Europese geïntegreerde petrochemische cluster waardoor een uitstekende wisselwerking mogelijk is met andere industriële spelers. Deze Churchill Industriële Zone is uitermate geschikt voor activiteiten in onder meer de maak- en procesindustrie met de focus op de transitie naar een circulaire economie en de versterking, synergie en diversificatie van het platform van de haven van Antwerpen.

Meer informatie

Health, Safety & Environment
Hoe kunnen we de big data omzetten in een betere bedrijfsvoering op het vlak van waterzuivering? Volg deze studienamiddag op 30 november 2017.

Lees meer
De studienamiddag vindt plaats tijdens PEFTEC 2017-Conference & Exhibition op 29 en 30 november 2017. Als deelnemer aan de ie-net studienamiddag kan u op 30 november de beurs gratis bezoeken.

Voor het volledige programma van de studienamiddag kan u terecht hier. 

Meer info:
Christine Mortelmans
christine.mortelmans@ie-net.be - 03 260 08 63 - 0489 55 55 59
Private veiligheid – De impact van de nieuwe wetgeving op uw onderneming (VBO brochure)

De wet van 2 oktober 2017 moderniseert de private veiligheid in ons land grondig. De vorige wet dateert immers uit 1990 en was na bijna dertig jaar dringend aan herziening toe. Zo vormen de private en publieke sector anno 2017 steeds meer gelijkwaardige partners in een geïntegreerd veiligheidsbeleid. Het is voor ondernemingen bij de organisatie van hun veiligheid dan ook van groot belang dat ze een beroep kunnen doen op kwaliteitsvolle en betrouwbare bewakingsdiensten.

Een onderneming kan zowel een interne bewakingsdienst opzetten als een beroep doen op de diensten van vergunde bewakingsondernemingen. De brochure van het VBO focust in eerste instantie op wat nieuw is voor de ondernemers die bewakingsondernemingen inschakelen. Maar weet dat dezelfde principes ook in grote mate gelden voor bedrijven die zelf een eigen interne bewakingsdienst opzetten.

Deze brochure van het VBO geeft in vogelvlucht een overzicht van de elementen uit de nieuwe wet die voor ondernemingen van belang zijn bij de organisatie van hun private veiligheid. Het is echter niet mogelijk om alles in detail te bespreken. Bedrijven die training geven in private veiligheid vallen bijvoorbeeld ook onder de nieuwe wet, maar worden hier niet besproken. Weet ten slotte dat voor de efficiënte werking van de nieuwe wet nog een aantal uitvoeringsbesluiten zullen volgen. Met deze hands-on brochure komt u alvast een heel eind ver.

Klik hier om de brochure te downloaden

essenscia vlaanderen
Delta Process Academy: Advanced Master Class on Process Safety 2018

Delta Process Academy organizes a 5-day "Advanced Master Class on Process Safety” from 15 to 19 January in Antwerp. This course provides professionals with the essentials of process safety. The lectures are taught by academics and specialists in their discipline. A certificate will be granted at completion of the course. For each day a syllabus is provided by the organization.

The programme starts with an introduction to process safety and focusses on qualitative and quantitative risk analysis, explosion safety, competence in operation & safety in unit operations and mechanical integrity as the first layer of protection.  

Discover the full programme

essenscia wallonie
Forte hausse des exportations wallonnes pour la pharma et chimie wallonnes

Selon l’Awex, l’agence wallonne à l'exportation et aux investissements étrangers, les exportations wallonnes ont atteint 20,9 milliards d'euros au premier semestre 2017, soit une augmentation de 8,8% par rapport aux six premiers mois de 2016 et, surtout, un record semestriel absolu qui est en phase avec l'embellie conjoncturelle internationale.

L’industrie chimique et pharmaceutique a particulièrement performé avec une hausse des exportations de 23,5%. Le secteur, qui représente un tiers de l'ensemble des exportations du sud du pays, demeure le leader incontesté des exportations wallonnes.

News from our companies
Prayon remporte le prix du projet digital de l’année en développant une solution d’exploitation des big data.

Lire la suite

DataNews octroie chaque année un prix du meilleur projet digital. Il s'agissait ici de la 25ème édition. Dans le segment des grands projets, c'est Prayon qui l'a emporté avec le projet P15 Insight. Les autres nominés dans cette catégorie étaient FCR Media, MIVB, Sigedis et la RTBF.

Prayon - un leader mondial en dérivés phosphatés - a réussi à s'imposer avec son projet consacré à la transformation numérique de la firme, où les données et l'analytique se retrouvent désormais intégrés au coeur même de la stratégie d'entreprise. Ce projet a été réalisé avec le Cetic, centre de recherche wallon dans les TIC, dans le cadre d’un appel à projet CWality.

Plus d’infos et sur le site du Cefic 

Axalta and AkzoNobel End Merger Discussions

Axalta Coating confirmed that its previously announced talks with AkzoNobel have ended regarding a potential merger of equals transaction between Axalta and Akzo’s Paints and Coatings business, as the companies were unable to reach mutually agreeable terms. Axalta continues to pursue other value-creating alternatives and confirmed that it is engaged in discussions with Nippon Paint regarding a potential acquisition of Axalta.

Press Release

DowDuPont Specialty Products kondigt capaciteitsuitbreiding aan in België

DowDuPont Transportation & Advanced Polymers, een bedrijfsonderdeel van de DowDuPont Specialty Products Division, breidt de productiecapaciteit op de vestiging in Mechelen in België uit. Met de opening van een  nieuwe productielijn wil de onderneming voldoen aan de toegenomen vraag naar de DuPont™ Zytel® HTN high-performance polyamidehars die gebruikt wordt binnen de auto-, consumentenproducten- en elektronicamarkten. De directie beschouwt de investering als een blijk van vertrouwen in de Mechelse vestiging.

Persbericht

LANXESS to acquire Solvay's US phosphorus additives business

Specialty chemicals company LANXESS is expanding its Additives segment and plans to acquire the phosphorus chemicals business with a US production site from Belgian chemical group Solvay. Both companies have signed an agreement to this effect. The transaction is projected to conclude in the first half of 2018, subject to customary regulatory approvals.

Press release    

Solvay and Strata sign final agreement for joint venture to supply Boeing 777X

Solvay, an international materials and chemicals company, and Strata, an advanced composite aerostructures manufacturing facility, have formalized their Joint Venture (JV) to supply Boeing with advanced composite materials from a high-tech facility to be built in Al Ain. The equal ownership joint venture will be the United Arab Emirates’ first supplier of pre-impregnated carbon fibers. This durable advanced material is used to manufacture composite structures for aviation applications, including Boeing’s latest generation aircraft, the 777X.

Press release

VYNOVA blijft investeren in Tessenderlo

VYNOVA Group bevestigt dat de bouw van haar nieuwe, geavanceerde eenheid voor membraanelektrolyse van kaliumhydroxide (KOH) in Tessenderlo volledig op schema ligt. Het project zal volgens plan in het tweede kwartaal van 2018 worden voltooid.

Naast het KOH-conversieproject plant VYNOVA ook een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit voor natriumhydroxide (NaOH) op de site van Tessenderlo. Deze uitbreiding zal ook bijkomende capaciteit creëren voor chloor (Cl2), die zal gebruikt worden voor de productie van ethyleendichloride (EDC). De voltooiing van het project wordt begin 2019 verwacht.

Persbericht

News from our partners
Hoe het wetgevend kader van een product bepalen - 12 December
Wat met de zogenoemde borderline producten ?

Voor veel bedrijven, producenten en verdelers zorgen de zogenaamde borderline producten voor heel wat vragen en twijfels. Want waar ligt soms de grens tussen een biocide en een cosmeticaproduct…? 

Deze infosessie gaat dieper in op de verschillende hindernissen die men kan tegenkomen bij het produceren, verdelen en op de markt brengen van borderline producten.

Het programma en de inschrijvingslink vindt u hier

In het kort:

Datum : 12 december 2017
Tijdstip : 13u
Plaats : Living Tomorrow, Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde
Taal : NL / FR (simultane vertaling)
Nobel Prize winner Jean-Marie Lehn on “Chemical Sciences as Driver of Biomedical Advances”

I³h, the Institute for Interdisciplinary Innovation in Healthcare at the ULB university, welcomes Nobel Prize winner Jean-Marie Lehn at its Inaugural Conference on 25 January 2018 at the Belgian Palace of the Academies in Brussels. Jean-Marie Lehn will give the inaugural lesson of the 2018 Baillet-Latour Interdisciplinary Program in Translation Medicine on “Chemical Sciences as Driver of Biomedical Advances”. Introductory remarks by Prof. Michel Goldman (Founder of the I³h, ULB) and Bruno Van Lierde (Solvay, ULB).

More info

Antwerps Havenbedrijf neemt Nationale Maatschappij der Pijpleidingen over
Het Havenbedrijf Antwerpen neemt de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen (NMP) over van de huidige aandeelhouders Ackermans & van Haaren en Electrabel . Met de overname verwerft het Havenbedrijf het beheer van en de eigendom over 720 kilometer pijpleidingen die voor 90% verbonden zijn aan de activiteiten van de (petro)chemiebedrijven in de haven van Antwerpen en in het achterland. Omdat pijpleidingentransport een belangrijke schakel is in de kostefficiënte logistieke ketens van de chemiecluster die in de haven gevestigd is, was het Havenbedrijf uitermate geïnteresseerd in de opportuniteit om de aandelen van NMP over te nemen. Het Havenbedrijf betaalt 44 miljoen euro voor de aandelen van NMP.
 
Persbericht
Annual Event Catalisti on 19 December. Register now!

Catalisti, the Flemish spearheadcluster for sustainable chemistry and plastics, organises its Annual Event on 19 December in Edegem in the presence of Flemish minister Philippe Muyters. The event focusses on ‘How to adapt when exponential technology reshapes the world.’ During his key note speech, Sven Mastbooms, a futurist and alumni of Singularity University, will take the audience on a virtual journey to the heart of the future.

Program and Registration    

Lancering CAPTURE: 15 miljoen euro steun voor Gents onderzoeksplatform naar grondstofhergebruik

In Gent is deze week de CAPTURE-accelerator (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) gelanceerd met als doel de samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en beleid te stimuleren om zo Vlaanderen te laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik. De partners beschouwen plastic, vervuild water & CO2 als bruikbare grondstoffen en CAPTURE wil  bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond. De opening van de CAPTURE-accelerator, een innovatie- en incubatiecentrum van 7000 vierkante meter, is gepland in augustus 2018 in het wetenschapspark in Zwijnaarde.

Persbericht

Chemistry for the Future Solvay Prize 2017 awarded to Professor Susumu Kitagawa

Solvay has awarded the 2017 Chemistry for the Future Solvay Prize to Professor Susumu Kitagawa for his work in developing metal organic frameworks (MOFs), a new class of materials with a range of potential future applications, including the capturing of polluting gases. MOFs look like small cages made from networks of metallic knots linked by organic molecules. The “holes” in the network are much, much smaller than the diameter of a single human hair and could capture gases like CO2, methane or hydrogen for usage in chemistry or energy.

Press release    

in samenwerking met sectorfederaties essenscia en Agoria organiseren Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel, Didier Reynders, Vice-eersteminister en Minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken en Minister Van Defensie Steven Vandeput een exclusief seminarie over de opportuniteiten die het openbreken van de Europese defensiemarkt biedt aan industriële bedrijven in België. Het seminarie vindt plaats op 8 december in het Egmontpaleis in Brussel.

Programma en inschrijven

Er is een ware revolutie aan de gang in het defensiebeleid: voor het eerst in haar bestaan stelt de EU fondsen ter beschikking om samenwerkingsprojecten te steunen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van defensiecapaciteiten. Het Europees defensieactieplan biedt nieuwe opportuniteiten,  ook buiten de traditionele sectoren, die de ontwikkeling van defensiecapaciteiten door bedrijven en KMO’s uit de defensie- en civiele sector mogelijk maken. Er ligt dus een unieke dynamiek voor het grijpen!

Programma

13.30 – 14.00  Aankomst van de deelnemers
14.00 – 14.15 Inleidende opmerkingen door Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel
14.15 – 15.00 Panel 1: Openstelling van de Europese defensiemarkt uitgelegd: wat is er verandert en wat zijn de opportuniteiten voor de bedrijfswereld?
15.00 – 15.30  Koffiepauze
15.30 – 15.45 Inleidende opmerkingen door Steven Vandeput, Minister Van Defensie, belast met Ambtenarenzaken
15.45 – 16.45 
Panel 2: Openstelling van de Europese defensiemarkt toegepast op de Belgische bedrijven: voorbereiding en zoektocht naar partnerschappen
16.45 – 17.00 Conclusies door Didier Reynders, Vice-eersteminister en Minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, bevoegd voor Beliris
17.00 – 19.00  Receptie

Interesse? Gelieve in te schrijven via European.Defence@diplobel.fed.be


2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019