Team van experten uit chemiesector bundelt krachten om nog meer buitenlandse investeringen naar Vlaanderen halen

FIT Trophy bekroont sectorbedrijven Kaneka en Pfizer voor strategische investeringen

Brussel, 28 februari 2018 – Een team van experten gaat buitenlandse ondernemingen uit de chemiesector intensief begeleiden bij investeringsdossiers om zo de slaagkans op extra investeringen in Vlaanderen te verhogen. Dit ‘Welcome Team for the Chemical Sector’ werd gisteravond gelanceerd door Flanders Investment & Trade (FIT) en sectorfederatie essenscia vlaanderen tijdens de uitreiking van de Foreign Investment of the Year Trophy. De prijs voor de meest opmerkelijke buitenlandse investering ging trouwens voor het derde jaar op rij naar een onderneming uit de chemie en life sciences, namelijk het Japanse chemiebedrijf Kaneka uit Westerlo. Ook het Zwitserse farmabedrijf Alcon-Novartis was genomineerd. Bovendien mocht het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer de Lifetime Achievement Trophy in ontvangst nemen voor de indrukwekkende reeks investeringen van de voorbije jaren.

Internationale chemiebedrijven met investeringsplannen in Vlaanderen, kunnen voortaan rekenen op de ondersteuning van een ‘Welcome Team for the Chemical Sector’. Dit initiatief van FIT, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen en sectorfederatie essenscia vlaanderen, verenigt een team van experten om buitenlandse investeerders snel wegwijs te maken in de vele mogelijkheden die de chemiesector in Vlaanderen biedt, onder meer op vlak van innovatie, fiscaliteit en investeringssteun. Ook Catalisti, de speerpuntcluster voor duurzame chemie en kunststoffen, de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen (VLAIO) maken deel uit van het welkomteam.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Met dit welkomteam geven we een duidelijk signaal aan buitenlandse hoofdkwartieren: als je wil investeren in chemie, dan doe je dat best in Vlaanderen. We beschikken hier over de infrastructuur, de expertise, de logistiek, de innovatiekracht en het talent. De gecoördineerde samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen laat ons toe om die troeven nog meer uit te spelen.”

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder FIT: “Dankzij de expertise die wordt verenigd in dit welkomteam kunnen we buitenlandse chemiebedrijven optimaal ondersteunen als ze plannen hebben om te investeren in de opstart of uitbreiding van een vestiging in Vlaanderen. Dit maatwerk moet Vlaanderen, als thuishaven van de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa, nog meer op de kaart zetten bij internationale investeerders.”

Bijna 7 miljard euro buitenlandse investeringen sinds 2010

De chemie- en farmasector was vorig jaar met een investeringsbedrag van 871 miljoen euro trouwens goed voor bijna de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen, wat bijna 1.000 nieuwe jobs opleverde. Sinds 2010 trok de sector al 292 investeringsprojecten aan, goed voor een totaal investeringsbedrag van bijna 7 miljard euro. De chemie en life sciences haalt dus jaar na jaar niet enkel de meeste, maar vooral de meest omvangrijke investeringsprojecten naar Vlaanderen en onderstreept daarmee haar belang als sleutelsector voor de Vlaamse economie.

Kaneka en Pfizer investeren en zorgen voor jobs in Vlaanderen

Daarom hoeft het niet te verbazen dat de ‘Foreign Investment of the Year Trophy’ van FIT al drie jaar op rij naar een onderneming uit de chemie en life sciences gaat. Na Nippon Shokubai in 2016 en Sanofi in 2017 viel de eer dit jaar te beurt aan Kaneka. Het Japanse chemiebedrijf investeert 34 miljoen euro in een nieuwe productielijn voor MS-polymeren wat de capaciteit met 50% doet toenemen. Daarmee wordt de vestiging in Westerlo Kaneka’s grootste productievestiging voor MS-polymeren ter wereld. In de jaren zeventig was Kaneka trouwens het eerste Japanse chemiebedrijf dat in Vlaanderen investeerde.

Voorts kreeg het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer de Lifetime Achievement Trophy uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De vestiging in Puurs is niet alleen Pfizers grootste productie- en verpakkingssite in Europa, maar ook een van de belangrijkste wereldwijd. Pfizer investeerde de voorbije 6 jaar zowat 500 miljoen euro in Puurs, goed voor 1.000 nieuwe jobs. Dit jaar is de farmaceutische onderneming trouwens op zoek naar 300 nieuwe medewerkers. Eerder mochten sectorbedrijven BASF, ExxonMobil en Johnson & Johnson deze award in ontvangst nemen.

Vlaanderen blijft voor heel wat internationale ondernemingen uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech een toplocatie om te investeren. Ik wil alle sectorbedrijven uitdrukkelijk danken voor hun geloof in de toekomst van Vlaanderen als topregio voor industriële productie en R&D. Vanuit ons structureel partnerschap met FIT zullen we blijven inzetten op een ambitieus industrieel beleid dat oog heeft voor het concurrentievermogen van onze bedrijven”, besluit Frank Beckx.

Meer info:
Gert Verreth, Communication Advisor, tel. 02 238 97 86, gsm 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Corine Petry, Head of Communication, tel. 02 238 99 12, GSM 0474 499 306, cpetry@essenscia.beDownload