essenscia weekly 39

06 | 11

Assemblée générale essenscia wallonie

La chimie et les sciences de la vie préoccupées par les coûts de l’énergie

Bruxelles, le 8 novembre 2013 – essenscia wallonie, la fédération wallonne de la chimie et des sciences de la vie, a tenu son assemblée générale ce 7 novembre en la présence des représentants des entreprises du secteur et des responsables du monde politique et économique. Depuis la crise de 2008, le secteur a connu des fluctuations économiques et les résultats sont assez mitigés en 2013. Les coûts de l’énergie continuent à peser sur le développement des entreprises du secteur.

Vous trouverez le communiqué de presse ici.

Sustainable development
L’Institut des Réviseurs d’Entreprises vous invite à la remise du prix du meilleur rapport de développement durable.

Lire les détails.

L’Institut des Réviseurs d’Entreprises vous invite à la remise du prix du meilleur rapport de développement durable.

Programme et inscription: cliquez ici.
Transport & Logistics
Risk assessment is an important tool that should be used by companies to manage the risks of their transport operations. In order to assist companies in carrying out transport risk assessments, Cefic has developed Guidance on Transport Risk Assessment for Chemical Transport Operations.

Read more.

This Guidance provides general advice on how the safety and environmental risks of transport operations can be assessed, taking into account already existing best practices. It should assist chemical and transport companies in identifying transport activities with high potential risks and in implementing risk mitigation measures.

You can find the guidance here.   

For more information see also the presentations made at the Cefic Seminar of 4 October 2013 - here.

essenscia vlaanderen
Process safety is a specific discipline within the organization of a company. The level and quality of process safety management determines the success of the organization. Delta Process Academy aims, with this 4-day programme ‘Advanced Master Class on Process Safety’, to provide professionals with a process safety course offering the essentials and pointing out the pitfalls of process safety. The courses are taught by academics and specialists in their discipline. After the course a certificate will be granted.

Read more.

Process safety is a specific discipline within the organization of a company. The level and quality of process safety management determines the success of the organization. Delta Process Academy aims, with this 4-day programme ‘Advanced Master Class on Process Safety’, to provide professionals with a process safety course offering the essentials and pointing out the pitfalls of process safety. The courses are taught by academics and specialists in their discipline. After the course a certificate will be granted.

essenscia would like to present more in more detail the announced programme concerning the Advanced Master Class on Process Safety and the academic sessions concerning the Future of Process Safety within Delta Process Academy.  For additional information concerning these topics please feel free to contact Mr. Geert Boogaerts (+32 476 90 66 63, gboogaerts@essenscia.be).

Programme and subscription here.

Het project van POM Antwerpen met steun van essenscia Vlaanderen dat de chemie, kunststoffen en life sciences cluster in de provincie Antwerpen in de kijker zet. En dit voor het 3e jaar op rij! Ook uw bedrijf kan in 2014 het uithangbord worden.
We Are Chemistry is het project van POM Antwerpen met steun van essenscia vlaanderen dat de chemie, kunststoffen en life sciences cluster in de provincie Antwerpen op een frisse manier in de kijker zet. En dit voor het 3e jaar op rij!

Wat heeft We Are Chemistry voor u in petto?
  • Een aantrekkelijk mindmap die de activiteiten van uw bedrijf in een oogopslag voorstelt.
  • Een jobevent waar 400 jongeren en werkzoekenden uit chemische en technische richtingen uw bedrijf leren kennen.
  • Een bedrijfsbezoek op maat om leraren 3e graad ASO en TSO te inspireren.
In het verleden namen verschillende bedrijven uit de sector reeds deel: BASF, Bayer, DuPont, Evonik, Fujifilm Electronic Materials, Genzyme, Indaver, Ineos, Janssen Pharmaceutica, Kuraray, Lanxess, Lubrizol, Monsanto, Oleon, Praxair, Soudal, Styrolution, Topchim, Total en Transfurans.

Ook uw bedrijf kan het uithangbord worden van We Are Chemistry! Surf naar http://www.pomantwerpen.be/nl/wac2014 voor de informatiebrochure en het inschrijvingsformulier. En dan zorgen wij ervoor dat ook uw bedrijf kan blinken op onze activiteiten. Inschrijven kan tot 29 november 2013.
essenscia vlaanderen nodigt u graag uit op de volgende sessie van haar Forum “Milieu, Veiligheid en Gezondheid”, die zal plaatsvinden op woensdag 20 november 2013, om 9u30 (onthaal vanaf 9u), bij Evonik, Tijsmanstunnel West, 2040 Antwerpen.
Deelname is volledig gratis en is open voor al onze leden. Om praktische redenen vragen wij u wel om u zo snel mogelijk in te schrijven via het extranet.

Zie programma verder.
Programma SHE Forum 20 november :

9h00   Onthaal
9h15   Welkomstwoord
9h20   Noodplanning en Seveso: Informatiesessie AD Crisiscentrum FOD Binnenlandse
           Zaken
          •  Rol van overheid en exploitant bij de noodplanning en tijdens het crisisbeheer
10h30   Koffiepauze
11h00   Overzicht van actuele "gezondheids"- en "veiligheids"dossiers
             • Terug 2013 en vooruitblik 2014
             • Stand van zaken met betrekking tot de omzetting van Seveso III
             • Overzicht van de wetgeving en andere aandachtspunten  
             Geert Boogaerts, essenscia vlaanderen
11h30   Overzicht van actuele milieudossiers ;
             • Terugblik 2013 en vooruitblik 2014
             • De Vlarem-trein vertrekt formeel
             • Water ; saneringscontracten
             • Water ; VMM herstelprogramma grondwaterkwantiteit  
             Philippe Cornille, essenscia vlaanderen
12h30   Slotwoord en broodjeslunch Inschrijven via het extranet vóór 15 november. 

Meer info bij Michèle Celis mcelis@essenscia.be

Met als algemeen thema “Shaping the Future” organiseren de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) en de Universiteit Antwerpen in het academiejaar 2013-2014 de XVe editie van de Kekulé lezingencyclus.   Volgende lezing op 19 november.

Lees verder.
Met als algemeen thema “Shaping the Future” organiseren de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) en de Universiteit Antwerpen in het academiejaar 2013-2014 de XVe editie van de Kekulé lezingencyclus.

Tijdens de zes lezingenavonden van dit tweejaarlijkse evenement behandelen zestien eminente sprekers uit binnen- en buitenland een diversiteit aan actuele, toekomstgerichte ontwikkelingen in meerdere wetenschappelijke domeinen. Zij gaan daarbij dieper in op onderwerpen als nieuwe materie en materialen, bio-grondstoffen voor de chemie- en de energiesector, plasma-technologie, het Europees energiebeleid, industriële activiteiten in China en in andere opkomende economieën, de biochemie in Europa, ‘slimme’ mobiliteit, en ten slotte ontwikkelingen in Life Sciences met snelle, individuele diagnoses en artificiële celstructuren.

De volgende lezing :

De energievoorziening van morgen – Tomorrow’s energy supply - op dinsdag 19 november 2013 om 19:30 in Wilrijk in de aula Fernand Nédée op de Campus Drie Eiken (gebouw Q) van de Universiteit Antwerpen.

Het volledige programma  & inschrijving via de website van Kékulé : www.kekulecyclus.be

Volgende data :

  • Dinsdag 11 februari 2014 : De nieuwe wereldkaart voor (bio)technologie - The new worldmap of (bio)technology
  • Dinsdag 25 februari 2014 : Intelligente mobiliteit - Smart mobility
  • Dinsdag 18 maart 2014 : Grenzen verleggen in Life Sciences - Pushing back frontiers in Life Sciences
News from our companies
Dankzij deze terminal kan INEOS, maar ook de hele chemiecluster in de Antwerpse haven, haar internationale concurrentiekracht aanzienlijk versterken. Een rij emmers van Antwerpen tot Barcelona, een afstand van zo'n 1.100 km dus. Dat is de inhoud van de ethyleentank die vandaag officieel wordt ingehuldigd bij INEOS in Zwijndrecht.

Lees verder.

Dankzij deze terminal kan INEOS, maar ook de hele chemiecluster in de Antwerpse haven, haar internationale concurrentiekracht aanzienlijk versterken. Een rij emmers van Antwerpen tot Barcelona, een afstand van zo'n 1.100 km dus. Dat is de inhoud van de ethyleentank die vandaag officieel wordt ingehuldigd bij INEOS in Zwijndrecht. De nieuwe terminal, de grootste in Europa en de 2de grootste op wereldniveau, versterkt de belangrijke rol van de Antwerpse chemische sector en bestendigt de toekomst van 5.000 families.

Deze ochtend werd bij INEOS, in aanwezigheid van minister-president Peeters, Antwerps schepen Van Peel en burgemeester van Zwijndrecht Van de Vijver, de grootste ethyleenterminal van Europa ingehuldigd.   Strategische investering als basis voor de toekomst INEOS nam in volle crisisperiode de beslissing om meer dan 100 miljoen euro te investeren in de toekomst van de site in Zwijndrecht. Om het hoofd te bieden aan de druk op de chemische sector en om de rendabiliteit en levensvatbaarheid van de 4 Belgische INEOS-vestigingen te verzekeren, werd gestart met de bouw van een nieuwe ethyleenopslagtank en een nieuwe steiger.

"Als één van de grootste ethyleenproducenten in Europa, maar ook als één van de grootste verbruikers ervan, zijn we erin geslaagd om in moeilijke economische omstandigheden toch een competitief voordeel te ontwikkelen. En dit niet alleen voor INEOS, maar voor de ganse Antwerpse chemische cluster. Dankzij deze investering wordt de tewerkstelling van zo'n 5.000 mensen bestendigd." verklaart Hans Casier, CEO INEOS Oxide. 

Technologisch hoogstandje Blikvanger van het project is uiteraard de ethyleenopslagtank zelf. Met een hoogte van 44meter (= een flatgebouw van 18 verdiepingen), een inhoud van 50.000m³ (= een rij emmers van Antwerpen tot Barcelona) en de opslagtank steunend op 367 palen is de nieuwe ethyleentank een indrukwekkende technologische realisatie. 

"Onze locatie in de haven van Antwerpen laat ons toe om de grootste ethyleenschepen ter wereld te kunnen ontvangen. Hiervoor hebben we ook een nieuwe "jetty", een ontladingssteiger, laten bouwen. De grootste schepen leggen zonder enig probleem aan en worden ontladen met een snelheid van 1 vrachtwagen per minuut." legt Hans Casier uit. 

Sluitstuk van het project is de nieuwe pijpleidinginfrastructuur van 20 km via dewelke de levering van ethyleen aan andere chemische fabrieken gebeurt. Niet alleen naar de andere INEOS sites in Lillo, Feluy en Tessenderlo, maar via aansluitingen op het ARG ethyleennetwerk ook tot in het Duitse Ruhrgebied. 

"Deze nieuwe ethyleenterminal geeft een nieuw elan aan een petrochemische cluster die al meer dan een halve eeuw lang voor welvaart en werkgelegenheid zorgt in Vlaanderen. Een investering van deze schaal, toont aan dat INEOS toekomst ziet in Vlaanderen. Het is dan ook een teken dat het industrieel beleid van de Vlaamse regering vruchten afwerpt." aldus minister-president Peeters.

Partners van topniveau Voor de bouw van de nieuwe terminal deed INEOS een beroep op spelers van topniveau. Zo werd voor de bouw van de tank gekozen voor TGE Gas Engineering, een Duits bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van cryogene (koude) installaties. Voor het deel van de installatie waar het vloeibaar ethyleen wordt opgeslagen geldt immers lage temperatuurvereiste van -103C°.

Voor de nieuwe pijpleidinginfrastructuur werd samengewerkt met Denys, toonaangevende bouwer van water-, gas- en oliepijpleidingen. De technologische know-how en het indrukwekkend machinepark van Denys werden ingeschakeld om de 20 km lange pijpleidinginfrastructuur te bouwen.

Wat is ethyleen? Ethyleen is een basis grondstof voor producten die in tal van toepassingen gebruikt worden. Shampoos, tandpasta, cosmetica, geneesmiddelen, voedingsmiddelen, kunststoffen, maar ook kledij, rubber en tal van lichtgewicht onderdelen in auto’s vinden hun oorsprong in de ethyleenmolecule.

Contact:
Op de Beeck & Partners - Thérèse van Bellinghen - Tel : +32 475 478 233
Mail : therese@opdebeeck-partners.be

News from our partners
Volgens cijfers van FIT ging in 2012 het gros van de Vlaamse export naar de Europese Unie, met Duitsland op de 1ste en Spanje op de 9de plaats. Ook Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk zitten in de top 20. De Latijns-Amerikaanse landen vallen daar weliswaar buiten, maar het Vlaamse aandeel in Zuid-Amerika blijft over het algemeen groeien. Chemie en farma blijven de belangrijkste exporttak, en ook kunststoffen en rubber spelen een grote rol.

Lees verder.

Volgens cijfers van FIT ging in 2012 het gros van de Vlaamse export naar de Europese Unie, met Duitsland op de 1ste en Spanje op de 9de plaats. Ook Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk zitten in de top 20. De Latijns-Amerikaanse landen vallen daar weliswaar buiten, maar het Vlaamse aandeel in Zuid-Amerika blijft over het algemeen groeien. Chemie en farma blijven de belangrijkste exporttak, en ook kunststoffen en rubber spelen een grote rol.

Uit deze cijfers blijkt dat het belang van de Duits-/Spaanstalige handelspartners niet mag worden onderschat. Een efficiënte communicatie met buitenlandse bedrijven is echter niet evident, en zeker niet voor de talen Duits en Spaans. Toch is het spreken van de moedertaal van de klant essentieel voor goede klantenrelaties en een sterkere klantenbinding.

Vanuit het studiegebied Handelswetenschappen & Bedrijfskunde van de Katholieke Hogeschool VIVES (vroegere KATHO) werd daarom een onderzoek opgestart met als doel de externe communicatie tussen West-Vlaamse bedrijven uit de belangrijkste exportsectoren en hun Duits-/Spaanstalige klanten in kaart te brengen en de behoeftes te analyseren. Op die manier willen we met het onderzoek bijdragen tot succesvolle internationale handelsrelaties van de West-Vlaamse bedrijven.

Voor een representatief resultaat is een goede respons natuurlijk uitermate belangrijk. We zouden de West-Vlaamse bedrijven daarom willen vragen om de online-enquête zo volledig mogelijk in te vullen. De enquête neemt hooguit 10 minuten tijd in beslag en kan een waardevolle bijdrage betekenen voor de West-Vlaamse buitenlandse handel. De anonimiteit wordt gegarandeerd.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Thomas More Kempen organiseert een 3-daagse “Hands-on Toxicologie Workshop” van 20 t/m 22 januari 2014 te Geel.

Lees verder.

Thomas More Kempen organiseert een 3-daagse “Hands-on Toxicologie Workshop” van 20 t/m 22 januari 2014 te Geel.

In bijlage vindt u het programma, details en coördinaten.
Als u interesse hebt, kan u hier inschrijven.

Mocht u collega's, medewerkers of partners kennen die hierin ook mogelijk interesse hebben, gelieve hen dan deze informatie door te sturen.


2013 2014 2015 2016 2017 2018